Wat is LETS

Van ruilen komt LETS

(LETS staat voor Local Exchange Trade System)

LETS is een ruilsysteem waarbij leden van de plaatselijke ruilgroep goederen en diensten ruilen. Daarbij wordt niet afgerekend in geld maar in punten. In Zutphen heten die punten Nappen, naar de Drogenapstoren. Nappen zijn geen geld en kosten geen rente. In de ruilkring gaat het om ruilen en handelen. Niet alleen om er zelf beter van te worden maar in de hoop dat iedereen er beter van wordt. Omdat we met een grote groep zijn is er voor vrijwel iedere vraag wel een antwoord en voor vrijwel ieder probleem een oplossing.  Iedereen heeft iets aan te bieden en iedereen heeft behoeftes. Samen kunnen we elkaars welzijn vergroten.

Voorbeelden? Van een appeltaart tot tijdelijk onderdak en van ?een website tot een lekkende kraan vervangen.  Alles kun je ruilen!

 

Van ruilen komt ontmoeten

Iedere ruil staat voor een ontmoeting. Je leert elkaar kennen en weet wat je van elkaar kunt verwachten. Een kopje koffie hoort er vaak bij, maar is niet verplicht. Ontmoetingsmomenten genoeg bij de LETS, zoals bij leden thuis door een kLETScafé te houden.

Voorbeelden? Van plantjes voor de tuin tot een band plakken en van boeken tot een mooi schilderij. Alles kun je ruilen!

 

Van ruilen komt feesten

Een feestje organiseren is een dure aangelegenheid. Maar binnen de LETS kan er veel zonder geld geregeld worden. Van de fotograaf tot de catering en muziek. Maar ook de jaarlijkse LETS-picknick is een feest. Iedereen neemt iets mee om te eten en drinken;  alles bij elkaar is dat een feestelijke maaltijd. Overigens kan er dan ook geruild worden, vaak worden leuke (gebruikte) spullen meegenomen.

Voorbeelden? Van een koffiezetapparaat tot oppas voor de hond en van een massage tot bakvormen te leen. Alles kun je ruilen!
 

Van ruilen komt meer dan materie?

Niet alleen praktische zaken worden geruild binnen de LETS. Ook muzikanten, zangers, muziekleraren en beeldend kunstenaars zijn lid. Dus als je iets moois voor aan de muur zoekt of voor bij een feestje. Ook dan is de ruilkring een goed uitgangspunt. En als het binnen de kring niet te vinden is heeft er altijd wel iemand de gouden tip?
 

Van ruilen komt tevredenheid

Er zijn dingen waarvan je niet eens wist dat een ander er behoefte aan kon hebben. Een advies voor een goede ziektekostenverzekering of de tip waar je kunt dansen. Alles kun je inbrengen, alles kun je vragen. En als vraag en aanbod bij elkaar komen zijn beide partijen tevreden.

Voorbeelden? Van een blouse op maat maken tot een uurtje de auto lenen ?en van een tent tot een horoscoop. Alles kun je ruilen!


Van ruilen komt nog zo veel meer

Koffieochtenden, filmavonden, studiegroepjes, liefdesrelaties, eetclubjes. Iedereen kan wel een gelijkgestemde gebruiken in het leven, en de sociale kant van de LETS is zeker belangrijk. Je leert elkaar kennen door het ruilen, via de mailgroepen met aanbod en tips en de ontmoetingen bij onder andere de kLETScafé's. 

Voorbeelden? Van een tuinhekje plaatsen tot een aanvulling op je servies en van een verkeerd gegeven cadeau tot een welgemeende bos bloemen. Alles kun je ruilen!


Bij ruilen horen ook regels en structuren

Het ruilen moet natuurlijk wel in goede banen worden geleid. Dus heeft de ruilkring een bestuur en administratie.  En als het eens mis gaat een vertrouwenspersoon. Die laatste hebben we gelukkig maar zelden nodig, want we zijn volwassen mensen.
Nieuwe leden krijgen een maatje om er in te komen en leren omgaan met plus en min staan. Want hoewel Nappen geen geld zijn hebben ze binnen de kring wel een waarde, en dus moet je er verstandig mee omgaan.
Ook de vereniging heeft kosten, zowel in euro's  (papier en postzegels bijvoorbeeld) als in Nappen (voor o.a. het vrijwilligerswerk). Op dit moment betalen leden contributie in Nappen.

Voorbeelden? Van een oud sieraad oppoetsen tot een stalling voor je aanhanger ?en van reiki tot het oprekken van schoenen. Alles kun je ruilen!


Voor ruilen kom jij toch ook?

Iedereen kan lid worden, jong, oud, werkend, werkzoekend, gepensioneerd, geschoold of ongeschoold, gehandicapt; je bent welkom. We hebben als ruilkring geen religieuze, politieke of maatschappelijke grondslag en staan voor iedereen open. Wat we gemeenschappelijk hebben is de wens in Zutphen samen met andere mensen  aan onze eigen toekomst en die van anderen een steentje bij te dragen. Als dat ook voor jou geldt ben je meer dan welkom.


LETS is overal

In Nederland zijn zo'n honderd LETS ruilkringen actief, in Belgie ongeveer veertig. Ook in andere landen zijn ruilkringen actief, die onder verschillende namen werken en met verschillende systemen. Zo zijn er Time Dollars, Bartergroepen en Regiogeld-groepen.
Kijk eens op www.letscontact.nl voor andere groepen in Nederland.